יש המכנים את העידן המודרני "עידן החשמל" ולא בכדי. החשמל יצר מהפכה של ממש בחיים של כל אחד מאיתנו, והפך את החיים שלנו לנוחים פי כמה וכמה. אנחנו מקיפים את עצמנו במכשירי חשמל מכל הסוגים - תנורים, טלוויזיות, מזגנים, מכונות כביסה, מייבשים, תנורי מיקרוגל, מדיחי כלים, ועוד ועוד מכשירים שונים אשר צורכים חשמל. בישראל, החדירה של מוצרי חשמל לתוך משק הבית הפרטי התעכבה מעט, אך כאשר המדינה החלה ליהנות מצמיחה מרשימה בשנות ה60 - יותר ויותר משקי בית פרטיים עברו לצריכת החשמל, ועזבו מכשירים שונים שהתבססו על סולר, נפט וכיו"ב. אי אפשר למצוא היום בית שאין בו מזגן, כמו שלא תמצאו כמעט בתים שאין בהם תנור או מכונת כביסה. עם זאת חשוב להבין את ההשלכות של כל המכשירים הללו על צריכת החשמל שלכם.
מדוע בעצם יש צורך לחסוך בחשמל, ומהן ההשלכות של צריכת החשמל הגבוהה? חשוב להבין, כי ישראל בניגוד למדינות אחרות, איננה מייבאת כמעט חומרי הגלם שבעזרתם ניתן להפיק חשמל. הדבר כמובן נובע מכך שהנפט, שהוא משאב עיקרי לתחנות כוח, נמצא ברובו בידי מדינות ערב. לכן, נדרש המשק הישראלי לפיקוח מתמיד יותר, כאשר מצד שני רמת החיים רק הולכת ועולה - ויותר אנשים צורכים יותר חשמל. מבחינת ההשפעה הישירה על משקי הבית בישראל, חברת החשמל נוטה לעלות את מחירי החשמל באופן חד בתקופות צריכה גבוהות ובשעות צריכה גבוהות. במילים אחרות - בקיץ כשכולם מפעילים מזגנים, החשמל גם יקר יותר.
הצריכה עלתה באופן חד
העליה ברמת החיים, והעובדה שהישראלים יכלו להרשות לעצמם לרכוש מכשירי חשמל (שמחירם הלך וירד ונחשב היום למשתלם במיוחד), גרמה לעליה חדה בצריכת החשמל. לפי הנתונים של שמרד התשתיות, כ30% מצריכת האנרגיה בישראל - היא צריכה של חשמל, וזה נתון מדהים. העליה ברמת החיים הובילה לכך שב40 השנה האחרונות, צריכת החשמל במדינה עלתה ביותר מ700% (!). מדהים לחשוב שלפני 50 שנה, חברת החשמל ניסתה לעורר מודעות והיו לה מודעות שעודדו אנשים לצרוך חשמל - ואילו היום ישנן מודעות הפוכות - לחיסכון בחשמל.מדוע בעצם יש צורך לחסוך בחשמל, ומהן ההשלכות של צריכת החשמל הגבוהה? חשוב להבין, כי ישראל בניגוד למדינות אחרות, איננה מייבאת כמעט חומרי הגלם שבעזרתם ניתן להפיק חשמל. הדבר כמובן נובע מכך שהנפט, שהוא משאב עיקרי לתחנות כוח, נמצא ברובו בידי מדינות ערב. לכן, נדרש המשק הישראלי לפיקוח מתמיד יותר, כאשר מצד שני רמת החיים רק הולכת ועולה - ויותר אנשים צורכים יותר חשמל. מבחינת ההשפעה הישירה על משקי הבית בישראל, חברת החשמל נוטה לעלות את מחירי החשמל באופן חד בתקופות צריכה גבוהות ובשעות צריכה גבוהות. במילים אחרות - בקיץ כשכולם מפעילים מזגנים, החשמל גם יקר יותר.