קפה הוא המשקה הנפוץ בעולם, שעה שאינספור אנשים לא יכולים לפתוח את הבוקר בלעדיו. הוא נודע כמשקה ממריץ, טעים ואיכותי. אבל האם הוא גם בריא? זוהי אחת המחלוקות העיקריות בעולם התזונה כיום. מאות מחקרים נערכו במטרה למצוא תשובה לשאלה הזו. כפי שתראו מיד, התשובה על כך רחוקה מלהיות חד משמעית.
מה עוד? ובכן, מחקר מטעמו של המכון האמריקני לבריאות, שנערך השנה, מצא כי הקפה, באופן כללי, מקטין את אחוזי התמותה, לא פחות. זאת, בין השאר, מכיוון ששתייה של מספר כוסות קפה ביום מקטינה בעשרות אחוזים את הסיכוי להתקפי לב. מחקרים אחרים מצאו קשר חיובי בין שתיית קפה לשיפור יכולותיהם של ספורטאים, הפחתת הסיכון לאבני מרה בכליות, הפחתת דיכאון או אפילו הקטנת הסיכוי להתאבדות.
הקפה סופג לתוכו מינרלים וויטמינים חשובים, לרבות סידן או מגנזיום. כשהוא מופרש בשתן, עלול להיווצר מחסור ברכיבים אלה בגוף האדם. כתוצאה, עלול הקפה גם להביא לניצול מאגרי האנרגיה בגוף. מחקרים אחרים הראו שקפה עלול להביא לכיווצם של כלי דם, או לדלדול מסת העצמות.
היבט אחר של שתיית הקפה נוגע כבר לנשים בהריון. המלצה ברורה היא להימנע מצריכת קפה בכמויות גדולות בשלב זה. זאת מכיוון שהוא עלול לפגוע בספיגת הברזל בגוף, וכתוצאה מכך גם לגרום לתינוק קשיים בשינה או היפראקטיביות.
מידע נוסף: המדריך לקניית מכונת קפה לבית - לחץ כאן
ההיבטים החיוביים של הקפה
היריעה כאן קצרה מלמנות בהרחבה את כל התמורות החיוביות שנמצאו בקפה במהלך השנים. בין אם המדובר הוא ברכישת המשקה בבית קפה או הכנתו באופן עצמאי באמצעות קפסולות קפה, ברור דבר אחד: הקפה יכול לשפר את הבריאות ביותר ממובן אחד. כך, נמצא שבכוחו של הקפה להקטין את הסיכון לחלות במחלות כרוניות, לרבות סרטן או סוכרת, או לכל הפחות לעכב את התפתחותן. מחקרים אחרים הצביעו על כך שהקפה מקל מאד על תסמיני הפרקינסון, אצל הסובלים במחלה הקשה הזו.מה עוד? ובכן, מחקר מטעמו של המכון האמריקני לבריאות, שנערך השנה, מצא כי הקפה, באופן כללי, מקטין את אחוזי התמותה, לא פחות. זאת, בין השאר, מכיוון ששתייה של מספר כוסות קפה ביום מקטינה בעשרות אחוזים את הסיכוי להתקפי לב. מחקרים אחרים מצאו קשר חיובי בין שתיית קפה לשיפור יכולותיהם של ספורטאים, הפחתת הסיכון לאבני מרה בכליות, הפחתת דיכאון או אפילו הקטנת הסיכוי להתאבדות.
ומהם חסרונותיו?
מן העבר השני של המשוואה, לא ניתן להתעלם מכך שהקפה כולל בתוכו גם אי אילו סיכונים בריאותיים. אלה קשורים בעיקר לכמויות הקפאין שבו, ולתלות שהגוף עלול פתח אליו. בהקשר הזה, מחקרים שונים הצביעו על הקשר שבין שתייה מוגברת של קפה לבין פגיעה במערכת העיכול, הפרעות בשינה, שלשולים, כאבי ראש, עצבנות, חרדה או אפילו דיכאון. נמצא שמרבית התופעות האלה הן נקודתיות, ויחלפו עם התפרקותו של הקפאין בגוף האדם.הקפה סופג לתוכו מינרלים וויטמינים חשובים, לרבות סידן או מגנזיום. כשהוא מופרש בשתן, עלול להיווצר מחסור ברכיבים אלה בגוף האדם. כתוצאה, עלול הקפה גם להביא לניצול מאגרי האנרגיה בגוף. מחקרים אחרים הראו שקפה עלול להביא לכיווצם של כלי דם, או לדלדול מסת העצמות.
היבט אחר של שתיית הקפה נוגע כבר לנשים בהריון. המלצה ברורה היא להימנע מצריכת קפה בכמויות גדולות בשלב זה. זאת מכיוון שהוא עלול לפגוע בספיגת הברזל בגוף, וכתוצאה מכך גם לגרום לתינוק קשיים בשינה או היפראקטיביות.
בסוף, הכול שאלה על מינון
הסקירה שהובאה מעלה מאפשרת לקבוע חד משמעית: לקפה יתרונות וחסרונות בריאותיים כאחד, אשר קשה להעמיד אותם על כף המאזניים. אולם, מה שברור בכל המקרים הוא שמומלץ מאד לצרוך את הקפה בצורה מבוקרת. המלצות של מומחי תזונה ורופאים רבים ברחבי העולם מדברות על כמות של עד 300 מ''ג קפה ביממה. זו תאפשר למקסם את מעלותיו הבריאותיות, ולהפחית במידה ניכרת את הסיכונים שבו.מידע נוסף: המדריך לקניית מכונת קפה לבית - לחץ כאן