הדפסת ספרים בכריכה קשה או רכה

עם ישראל, הידוע גם בתור "עם הספר" נחשב לחובב ספרים מושבע. את הכינוי המכובד הזה זכה העם לקבל לא מעט בזכות ספר הספרים, התנ"ך, אבל עם השנים קיבל הכינוי משמעות נוספת. בישראל המודרנית מודפסים מדי שנה אלפי ספרים, בכרכה רכה או קשה, ומדובר במספר חסר תקדים ביחס לגודל האוכלוסייה.

פריחת הספרים

בישראל, פריחת רשתות מובילות כגון צומת ספרים, מוכיחה למעלה מכל ספק שאסור להספיד את הספר המודפס. כפי שהתפתחות הקולנוע והטלוויזיה לא פגעו במכירות הספרים, כך דומה שגם הפורמט הדיגיטלי לא הביא להקטנה בביקוש לספרים אמתיים, עשויי נייר.

נתונים רשמיים מדברים על כך שבארץ יוצאים לאור מדי שנה בשנה למעלה מ-8000 ספרים, חלקם מודפסים בכריכה רכה וחלקם מודפסים בכריכה קשה. המספר העצום הזה לא תמיד נתפס ברגע הראשון, אבל זוהי עובדה, מדובר על היצע עצום של ספרים, מכל הסוגים:

  • ספרי עיון. 
  • כותרי פרוזה. 
  • ספרי שירה והגות.
  • ספרי היסטוריה וביוגרפיות. 
  • ספרי לימוד והדרכה.
  • כותרים ישראליים בעברית, ספרות מתורגמת וכן כותרים בשפות אחרות כגון רוסית, ערבית ועוד.  

רוצים לקרוא, אוהבים לכתוב

במהלך השנים התבססה בישראל תופעה נוספת, מעניינת גם מבחינה חברתית וסוציולוגית. אם בעבר מלאכת הכתיבה הייתה שמורה בידיהם של סופרים ומשוררים מעטים יחסית, הרי שכיום המצב אחר לגמרי.

על פי נתונים רשמיים, חלק לא קטן מהספרים המודפסים (ואין זה משנה אם לוקחים בחשבון ספרים בכריכה רכה, כאלה בכריכה קשה או את שני הסוגים גם יחד), הינם פרי עטם של יוצרים אנונימיים במידה זו או אחרת.

האפשרות להוציא לאור ספר בישראל של ימינו, נראית קלה יותר מאי פעם והישראלים, כך נראה, בהחלט מנצלים אפשרות זו. אלפי כותרים חדשים בשנה, שחלקם כלל לא מופץ באופן מסחרי ובכמויות גדולות, מוכיחים דבר אחד – הישראלים עדיין אוהבים לקרוא, אבל לא פחות מכך – הם גם אוהבים לכתוב.

גם כמויות קטנות 

ענף הדפוס עבר בעשור האחרון מהפכה של ממש. כפי שראינו, הביקוש להדפסת ספרים, במספר חסר תקדים ובכל סוגי הכריכות, בהחלט מספק עבודה רבה לעוסקים במלאכה. במקביל, התפתחויות טכנולוגיות חדישות פתחו בפני מדפיסי הספרים אפשרויות חדשות, שלא היו קיימות בעבר.

עד לפני כמה שנים, האפשרות להדפסת כותר כלשהו, בעלות משתלמת, הצריכה התחייבות להדפסה של עותקים בכמויות גדולות בלבד. שיטת הדפוס היחידה שהייתה זמינה נקראה בשם "אופסט". שיטה זו כוללת תהליך של הכנת לוחות מתאימים, שעלותם גבוהה. אחרי הכנת הלוחות, כל הדפסה של עותק הפכה למהירה ולזולה, ולכן העלות הכוללת הייתה הגיונית.

כיום, שיטות זמינות נוספות, כגון הדפסה דיגיטלית, שינו את התמונה. שיטה זו, שאינה מצריכה הפקה של לוחות, מאפשרת גם הפקה של כמות קטנה, במחיר אפשרי. התפתחות טכנולוגית זו יכולה להסביר חלק מתופעת מהפריחה בכמות הספרים החדשים שיוצאים כאן, בכל שנה.